Beschrijf een foto | Schrijfoefening #2

Schrijfoefening 2: beschrijf een foto en leer beeldend schrijven

Beschrijf een foto | Schrijfoefening #2

Leestijd: 2 minuten

Denk je aan schrijven, dan denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan woorden. Logisch. Leuk genoeg gebeurt er in veel van onze hoofden iets magisch wanneer we lezen: er ontstaat een beeld. Je merkt dat wanneer we een verhaal of roman lezen. Goede schrijvers kunnen die beelden oproepen, ze schrijven beeldend. Deze schrijfoefening is een eerste stap om te leren beeldend schrijven.

Zoek een aansprekende foto

Zoek op Google een aansprekende foto. Let op dat er genoeg op te zien is. Een foto van een blauwe oceaan is misschien niet zo geschikt. Een foto van een boulevard vol palmbomen, mensen en terrasjes wel.

Ik neem deze foto van de Promenade des Anglais in Nice als voorbeeld.

Bekijk de foto

Leg de foto voor je neer en bekijk hem een tijdje aandachtig.

Beschrijf wat je ziet

Schrijf nu op een vel papier ‘ik zie’, benoem concreet wat je ziet op de foto en schrijf dit op. Voor mijn foto doe ik dat als volgt.

Ik zie…

een terracottakleurige straat met witte pergola’s en witte balustrades
een rij van elf blauwe stoelen die gericht staan naar het strand en de zee
het lichtbruine zand van het strand
in de verte het lichtblauwe water van de zee
een smalle strook gras op de boulevard met daarop palmbomen die gestut zijn met houten balken
een grijze man met een zonnebril op en een boek op schoot zitten op een van de blauwe stoeltjes
een jong persoon met witte schoenen zitten op de witte balustrade
twee mensen naast elkaar lopen
een blauwe lucht zonder wolken
een wit gebouw van ongeveer zes verdiepingen hoog met een pastelroze koepel erbovenop

Gebruik kleuren, aantallen, beschrijf mensen: zitten ze of staan ze? Dat soort details mogen niet ontbreken. Waarschijnlijk gebruik je andere woorden dan ik, want iedereen schrijft net een beetje anders.

Doel van deze schrijfoefening

Het doel van deze oefening is om te leren kijken. Wat zie je precies? Welke woorden gebruik jij om dat beeld te schetsen in de hoofden van je lezer? Doe je deze schrijfoefening regelmatig, dan leer je je eigen schrijfpatronen herkennen. Je zult er steeds handiger in worden. Zet ook eens een timer voor de variatie.

Heb je zin in een sociale uitdaging? Geef dan aan een andere schrijver dezelfde foto en beschrijf tegelijkertijd wat je ziet. Ga tegenover elkaar zitten en vergelijk na afloop wat jullie gezien hebben. Leerzaam om te zien dat iedereen met een eigen bril kijkt!

De serie schrijfoefeningen van Content & Stories

Groeien als schrijver doe je met de wekelijkse schrijfoefeningen van Content & Stories. Alles komt aan bod in praktische, direct toepasbare opdrachten: creativiteit, fantaseren, woordkeus, stijl, invalshoeken, inspiratie, structuur, toon, ritme en meer. Volg mij ook op Twitter en Instagram voor de wekelijkse #schrijfprompt voor nog meer schrijfinspiratie.