Deze dingen doe ik elke dag om creatief te blijven

Deze dingen doe ik elke dag om creatief te blijven

Deze dingen doe ik elke dag om creatief te blijven

Leestijd: 4 minuten

Weten waar mijn ideeën vandaan komen? Voor jou een vraag en voor mij … ook. Ik dook daarom diep in mijn eigen creatieve proces en doe verslag van de reis in deze blogpost. Doe er je voordeel mee, bijvoorbeeld als je zelf creatiever wil worden of omdat je gewoon nieuwsgierig bent. En onthoud: creativiteit is een keuze, geen zeldzaam talent dat voorbehouden is aan een enkeling. 🙂

Openstaan voor de wereld

Mijn mindset helpt mij het meeste in mijn creativiteit. Zo herinner ik mezelf er elke dag aan dat ik opensta voor alles in de wereld. Dat betekent niet dat ik me nergens zorgen om maak. Integendeel. Maar voordat ik een oordeel vel wil ik de verhalen uit de wereld eerst in me opnemen en van alle kanten bekijken. Oordelen kan altijd nog, objectief observeren wordt met de tijd steeds lastiger.

Ideeën ontstaan bij mij vooral door combinaties te maken van wat ik in de wereld waarneem en wat me van binnen bezighoudt. Extern en intern komen bij elkaar in een nieuwe zienswijze of in een originele invalshoek voor een artikel.

Zonlicht in het bos
Openstaan voor de wereld levert volop ideeën en creativiteit.

Opdracht openstaan voor de wereld

Een open mindset kun je gewoon aanleren, ook al ben je inmiddels een meester in subjectief waarnemen. Maak op zaterdag- of zondagochtend voordat de winkels open zijn bijvoorbeeld een wandeling door een stadscentrum. Neem daar een half uur voor.

Belangrijk is dat je gedachteloos kunt dwalen. Volg je voeten naar waar ze je brengen, denk er niet al te veel bij na.

Bekijk de winkels, de waren in etalages, de straatstenen, een fontein, wat je maar wil. Stel je oordeel uit.

Merk je dat je toch gaat oordelen? Denk dan bij jezelf: ah, dat is dus een oordeel. Maar wat zie/hoor/ruik/voel ik eigenlijk? 

Door je te concentreren op je zintuigen kom je weer sneller terecht in objectief observeren. Het vergt wat oefening, maar op een gegeven moment zal het steeds makkelijker gaan om niet te oordelen.

Lezen

Creativiteit is voor mij hetzelfde als je verbeeldingskracht gebruiken. Een van de fijnste manieren om mijn verbeelding aan te zetten is lezen.

Laura leest Life of Pi
Al lezend ontstaan er altijd nieuwe ideeën in mijn hoofd.

Een boek, een ebook, tijdschrift of blog. Enerzijds verzamel ik op die manier kennis, anderzijds ontspan ik zo. Er ontstaan altijd nieuwe ideeën uit bestaande verhalen. de plaatselijke bibliotheek is een immense kennis- en verhalenbron waar ik vaak te vinden ben.

Naar buiten

Foto van mijn hond
Heerlijk buiten wandelen met mijn hond

Je hoofd leeg maken in de buitenlucht is bevorderend voor creativiteit. Nieuwe ideeën komen aanwaaien en je ziet alles ineens vanuit een ander licht.

Zelf ga ik elke dag met de hond wandelen. Meestal gaan we naar het park hier vlakbij. Dat is ongeveer drie kwartier en ik ga daarna met schoongewaaide gedachten terug aan het werk.

Mindfulness

Mindfulness betekent voor mij dat ik de dingen met aandacht doe. Het betekent dat ik met volle aandacht kan schrijven en dat ik met volle aandacht een boek kan lezen. Mijn aandacht verdelen over een serie en een spelletje op mijn telefoon voelt niet prettig, dus ik probeer zo vaak mogelijk te kiezen om iets met meer aandacht te doen. 

Natuurlijk gaat dat niet altijd goed, ik ben niet perfect. 😉 Toch probeer ik mezelf er elke dag even in te trainen.

Schrijven

Schrijven is voor mij de beste manier om orde in de chaos van mijn gedachten te creëren. Misschien vind jij het fijner om je gedachten vorm te geven in tekeningen of schilderijen. Dat is natuurlijk helemaal prima.

Afbeelding van een schrijver

Schrijven geeft uiting aan de veelheid van mijn ideeën, indrukken, gevoelens en visies. Soms stromen de woorden zonder problemen mijn handen uit. Soms is het veel meer een worsteling en schrijf ik urenlang om door te dringen tot de chaotische brij aan ideeën. In het ideale geval heb ik rust gewonnen. In het slechtste geval ontstaat er nog meer verwarring. Dan is het zo en niet anders.

Oeverloos associëren

Ik sluit af met het allerfijnste om te doen: oeverloos associëren. Zonder doel, zonder grens. Gewoon spelen met associaties.

Ad hoc verzin ik Nederlandse teksten voor een Engelstalige radiohit, ik zing ze voor me uit.

Samen met de hond speel ik het bottenspel.

Pratend met mijn man komen er herinneringen aan vakanties naar boven, jeugdherinneringen en flarden van liedjes, een flits van een schilderij aan de muur van mijn ouderlijk huis.

Alles is met elkaar verbonden, net als in een spinnenweb.

Foto van een spinnenweb
Net als in een spinnenweb zijn al mijn associaties met elkaar verbonden. / Foto via Pexels

Dat is creativiteit: altijd, overal en een dagelijkse keuze die ik iedereen gun. 🙂

Foto bovenaan deze blogpost via Unsplash