Freewriten | Schrijfoefening #6

Schrijfoefening Freewriten
Leestijd: 3 minuten

Gewoon ergens beginnen. Daarover gaat deze schrijfoefening. Freewriten noemen we dat. En het fijne: je hebt er haast geen voorbereiding bij nodig. Wat freewriten is en waarom het goed is, leg ik in deze blogpost uit.

Wat is freewriten?

Freewriten is een samentrekking van free en writen. In het Nederlands zouden we zeggen vrij schrijven. En dat is precies wat freewriten is. Je zet je pen op het papier en verwoordt je gedachten. Zonder te stoppen, te verbeteren of te veel na te denken.

Welkome afwisseling

Veel schrijfoefeningen gaan over voorbereiding, strategie en hoe je gestructureerd aan de slag gaat met je teksten. Freewriten is daarop een welkome afwisseling. Je creativiteit en associaties krijgen alle ruimte om te ontstaan.

Waarom is freewriten goed?

Als je houdt van gestructureerd werken, kan ik me heel goed voorstellen dat freewriten klinkt als een nachtmerrie. Zonder plan ergens aan beginnen? Nooit.

In dat geval klinkt het alsof freewriten je uitdaagt uit je comfort zone te stappen. Precies daar kun je verrast worden en nieuwe ervaringen opdoen. Altijd veilig in je comfort zone blijven levert een weinig spannend leven op.

Ga daarom de uitdaging aan en schrijf gewoon wat er in je opkomt. Al is het maar een kwartiertje. Ga je het doen? Houd dan een paar tips in je achterhoofd.

Wat tips voor freewriten

  • Zet een timer, voor een half uur bijvoorbeeld.
  • Negeer de innerlijke criticus.
  • Laat typ- en spelfouten staan.
  • Lees niet terug wat je hebt geschreven.
  • Negeer innerlijke vragen als: snappen mensen dit wel? en klopt dit wel?
  • Blijf schrijven.

Teruglezen

Is de timer gegaan? Sla je tekst op en sluit de tekstverwerker, klap je notitieboek dicht en ga wat anders doen. Zet in je agenda een notitie wanneer je aan de slag wilt met je geschreven tekst.

Lees de eerste keer je freewritten tekst gewoon door, van begin tot eind. Stel je oordeel uit. Bij de tweede lezing pas je zinnen aan, verbeter je fouten en voeg je notities met vragen toe. Misschien krijg je ineens een ontzettend goed idee voor een andere tekst. Schrijf dit dan direct ergens op.

Zelf was ik hier trouwens erg slecht in. Mijn ideeën wilde ik vasthouden in mijn hoofd, tot ik mijn taak had afgerond. Je kunt je voorstellen dat het aardig druk werd met al die ideeën die ik opdeed. Opschrijven dus.

Na deze scan kun je je tekst publiceren of verder redigeren. Over redactie schrijf ik regelmatig op mijn blog. Het gaat voor deze schrijfoefening te ver om daar nog op in te gaan. Volg Content & Stories op Twitter, dan zie je vanzelf wanneer ik artikelen publiceer over redactie.

Doe ik zelf wel eens aan freewriten?

Uiteraard wil je graag weten of ik, copywriter van beroep, ook wel eens aan freewriten doe. Natuurlijk. Soms weet ik bij een onderwerp niet goed hoe ik moet beginnen, dan ga ik maar gewoon schrijven. Vaak schrap ik dan later de meer onbegrijpelijke gedachtekronkels.

Deze schrijfoefening is ook ontstaan doordat ik gewoon begon te schrijven. In mijn onderbewuste weet ik blijkbaar prima wat ik wil vertellen. Ook de meer persoonlijke blogposts, zoals die over perfectionisme, zijn ontstaan doordat ik gewoon begon te schrijven. Tot slot maak ik voor LinkedIn vaak artikelen met de freewrite-techniek. Deze vind je op mijn LinkedIn-profiel, de link staat onderaan deze pagina.

Durf te schrijven!

Iedereen kan schrijven, als je maar durft. Zet die pen dus op het papier en reis je gedachten achterna. Goede reis en veel plezier!

De serie schrijfoefeningen van Content & Stories

Groeien als schrijver doe je met de wekelijkse schrijfoefeningen van Content & Stories. Alles komt aan bod in praktische, direct toepasbare opdrachten: creativiteit, fantaseren, woordkeus, stijl, invalshoeken, inspiratie, structuur, toon, ritme en meer. Volg mij ook op Twitter en Instagram voor de wekelijkse #schrijfprompt voor nog meer schrijfinspiratie.