Meer dan optimaal

Een omhooggestoken duim
Leestijd: 2 minuten

Taal is spannend. Althans, dat vind ik. Er gebeurt altijd van alles op het gebied van taal. Zo komen er nieuwe uitdrukkingen in omloop die iedereen ook ineens gebruikt. Denk aan ‘echt hè?‘ en ‘even lekker op hem haten‘. In deze taalcolumn zoom ik in op het woord optimaal. En zo ontdek ik dat er wel degelijk iets bestaat dat meer dan optimaal is.

Even over het woord optimaal. We gebruiken het als we aan willen geven dat iets zo gunstig mogelijk is. In de zin 25 graden is voor mij de optimale temperatuur. Je zegt dus dat 25 graden voor jou het beste is.

Dat we optimaal zo gebruiken is niet zo gek. Een zoektocht in Van Dale Woordenboek en de Etymologiebank levert precies deze betekenis op. In de Etymologiebank ontdek ik daarnaast dat optimaal pas in de twintigste eeuw in zwang raakte. Zeer waarschijnlijk komt optimaal van het Latijnse optimum, dat het beste betekent. Ook is het mogelijk dat het een leenwoord is uit het Engels of het Frans. De betekenissen zijn in alle talen opvallend gelijk.

Het beste, het hoogste, het meest gunstig. Beter, hoger en gunstiger kan het niet worden. Toch kennen we in Nederland al een tijdlang de uitdrukking meest optimaal.

Wat, wacht. Er is iets wat nog beter is dan optimaal?

Ik las onlangs een ontzettend goed boek. De inhoud was top, ik leerde onwijs veel. Helaas was het taalgebruik niet zo top. Er stonden overal komma’s die er niet hoorden, een doorn in mijn oog. Plus die uitdrukking meest optimaal. En niet één keer, nee, veel vaker.

Kan iets beter zijn dan best? Volgens mij niet. Het enige wat je kunt doen is uitwijken naar een term als allerbest. Vind ik best charmant. Maar je kunt niet zeggen meest best. En laat dat nu precies zijn wat je doet als je zegt meest optimaal.

Na best komt geen bestest. Het is optimaal of niet optimaal. Geen glijdende schaal, geen spectrum, maar een tweedeling.

Waar deze uitdrukking vandaan is gekomen weet ik niet precies. Wel denk ik dat het een afspiegeling is van onze tijd. Alles moet namelijk zo fantastisch, geweldig, schitterend zijn als maar kan. De enige manier waarop we kunnen zeggen hoe belangrijk dat voor ons is, is door in onze taal steeds groter en hoger te gaan. Meest ontspannen. Meest genieten. Meest optimaal.

Laten we daarom eens terug gaan naar simpele taal. Een oproep tot back to basic. Geen meest optimale meer, geen supervet, geen überspeciaal, maar gewoon optimaal, vet en speciaal. Die zijn van zichzelf al goed genoeg.

Foto bovenaan via Unsplash