Voer een vraaggesprek | Schrijfoefening #5

Schrijfoefening Voer een vraaggesprek over je onderwerp
Leestijd: 2 minuten

Met deze schrijfoefening voer je een vraaggesprek. Je gaat een tekst schrijven aan de hand van een aantal vragen. Deze techniek helpt je creativiteit op gang en zorgt voor een heldere structuur. Je hebt ervoor nodig: een tekstdocument, een onderwerp, een dosis verbeeldingskracht en een paar uur schrijftijd.

Vragen bedenken

We gaan in deze oefening aan de slag met het vraaggesprek. Je gaat een informatieve tekst schrijven aan de hand van een aantal vragen. Het kan over elk onderwerp gaan, zelfs over bamboe onderbroeken.

Stel je jouw onderwerp voor, roep een plaatje op in je hoofd en bekijk het van alle kanten. Of zoek een afbeelding van het voorwerp en bestudeer hem een tijdje.

Terwijl je zit waar te nemen komen er vragen in je op. Schrijf deze op.

Lastig om vragen te bedenken? Begin dan met de 5 W’s en de H: wat, wie, waar, wanneer, waarom en hoe. Ben je eenmaal vragen aan het bedenken, dan borrelen er meestal vanzelf nieuwe vragen omhoog.

Voorbeeldvragen voor een vraaggesprek

Om je op weg te helpen een aantal voorbeeldvragen:

Wat is het?
Wat kan het voor je klanten betekenen?
Wat maakt het bijzonder?
Wie maakte het?
Wie wil het hebben?
Wie heeft het nodig?
Waar vind je het?
Wanneer heb je het nodig?
Waarom is het ontstaan?
Waarom heb je het nodig?
Hoe is het ontstaan?
Hoe gebruik ik het?

Er is geen maximum aantal vragen, stel er zo veel je wilt. En zoals je ziet zijn dit vooral open vragen. Gesloten vragen waar je ja of nee op kunt antwoorden zijn ook goed, maar die helpen in mijn ervaring wel minder om ideeën te krijgen.

De vragen beantwoorden

Heb je een lijst vragen bedacht? Dan is het nu tijd om ze te gaan beantwoorden. Als het om je eigen dienst of product gaat, zul je merken dat de antwoorden snel komen.

Bij andere voorwerpen duurt het misschien langer. Laat je echter niet ontmoedigen.

Loop de hele lijst nauwgezet na, tot je alle antwoorden bij elkaar gesprokkeld hebt.

Verwerk de antwoorden in alinea’s

Nu je alle antwoorden hebt, is het tijd om te schrijven. Misschien is je een patroon opgevallen in het lezen van de antwoorden. Alle antwoorden draaien bijvoorbeeld om een plaats, een kleur, een drijfveer. Dit patroon is dan een mooie invalshoek om je alinea’s op te richten.

Het makkelijkste is om gewoon bovenaan de vragenlijst te beginnen. Verwerk de antwoorden in een paar alinea’s. Nu ben je vrij om te gaan schuiven, nieuwe zinnen toe te voegen om te verhelderen en er een lopend geheel van te maken. Hier komt de meeste creativiteit bij kijken.

Opdrachten

Tot slot nog een paar opdrachten om mee te oefenen. Bedenk een rijtje vragen voor de onderstaande onderwerpen en schrijf vervolgens een paar korte alinea’s waar je deze antwoorden in verwerkt. Laat je creativiteit de vrije loop, verzin eigenschappen als die niet direct duidelijk zijn.

Voer een vraaggesprek over:

  • een tafeltennistafel
  • een sledehondencruise in Lapland
  • wandelcoaching voor hondeneigenaren
  • een app voor hersentraining

De serie schrijfoefeningen van Content & Stories

Groeien als schrijver doe je met de wekelijkse schrijfoefeningen van Content & Stories. Alles komt aan bod in praktische, direct toepasbare opdrachten: creativiteit, fantaseren, woordkeus, stijl, invalshoeken, inspiratie, structuur, toon, ritme en meer. Volg mij ook op Twitter en Instagram voor de wekelijkse #schrijfprompt voor nog meer schrijfinspiratie.